Fără categorie

CUM ALEGI HOLȘURUBURILE POTRIVITE PROIECTULUI TĂU?

Lumea fixărilor în lemn este una destul de vastă așa că, pentru a simplifica cât mai mult explicațiile, vom împarți acest domeniu în două mari capitole: dulgherie (șarpante din lemn, foișoare, carporturi, case din lemn) și tâmplărie (lucrări de mobilier).

DULGHERIE

În acest capitol, sunt mai multe detalii la care trebuie să fim atenți. Aici se lucrează de regulă cu lemn rășinos, lemn lamelar încleiat (glulam) și uneori chiar și cu lemn de esență tare.

Vârful holșurubului

Pentru a evita pregăurirea lemnului pe cât posibil sau fisurarea acestuia, un șurub pentru dulgherie trebuie să aibă un burghiu în vârf care elimină această operațiune, precum și riscul despicării lemnului. Acest vârf își creează loc prin fibra lemnului și nu o forțează, așa cum ar face-o un șurub PAL clasic, un cui sau o scoabă. HECO Topix plus dispune de un astfel de vârf, indiferent de diametrul acestuia. Pe lângă asta, este și foarte ascuțit și atacă foarte rapid orice suprafață, ceea ce duce la timpi de start foarte buni.

ATENȚIE! Pe piața din România au apărut foarte multe șuruburi de dulgherie care, pe lângă faptul că nu dispun de certificare, pot fisura lemnul. Aceste produse sunt destul de ieftine și de o calitate inferioară. Cu toate că la prima vedere arată la fel, aceste șuruburi nu funcționează cum ar trebui. Este ideal să cereți un certificat sau un agrement ETA vânzătorului/distribuitorului dumneavoastră.

Lungimea holșurubului

Aceasta se alege în funcție de modul de fixare al grinzilor. În cazul în care avem de-a face cu o îmbinare pană-căprior, lungimea șurubului se alege în funcție de înălțimea căpriorului.

Softul de calcul de la HECO calculează automat aceste dimensiuni și vă poate ajuta și cu verificarea acoperișului la sucțiune. Poate fi descărcat accesând acest link.

În cazul în care avem de-a face cu două grinzi suprapuse, este indicat că partea filetată a holșurubului să intre complet în lemn. Dacă aș avea o grindă de 14 cm peste altă grindă  de 14 cm, atunci indicat ar fi să aleg un șurub cu o lungime de minim 240 mm (10 cm + 14 cm), având în vedere că șuruburile HECO au lungimea filetului de 10 cm. Deci că regulă generală, adăugăm lungimea filetului la înălțimea secțiunii grinzii care trebuie fixată.

Grosimea holșurubului

Aici sunt foarte mulți factori de luat în considerare, de la grosimea lemnului până la solicitările la care este supusă îmbinarea. De regulă însă, la un acoperiș, pentru fixarea căpriorilor pe pane, un șurub de 8 cu cap plat este suficient în majoritatea cazurilor. 2) Tipul de cap. Un șurub de dulgherie poate avea mai multe tipuri de cap, printre cele mai folosite însă sunt șuruburile cu cap înecat și cele cu cap plat.

Șuruburi cu cap plat respectiv cu cap înecat găsiți accesând aceste link-uri:

Ca o regulă generală, un șurub cu cap plat rezistă cu circa 50% mai mult la smulgere față de un șurub cu cap înecat. Cu alte cuvinte, dacă dorim o rezistență crescută la smulgere, vom alege șurubul cu cap plat, în timp ce șurubul cu cap înecat este mai ușor de îngropat în lemn. Pentru situațiile în care dorim o îngropare și mai elegantă în lemn, putem alege șuruburi cu cap mic semibombat, de genul celor pentru lambriuri, dușumele sau șipci.

Aceste șuruburi de dușumea le puteți găsi aici.

4) Conectori metalici. O altă aplicație cu care ne întâlnim destul de des este prinderea conectorilor metalici (suporți de stâlp, papuci de grindă, etc. ) pe lemn. Aici venim cu o recomandare: mereu șuruburi cu cap plat sau bombat. Ar trebui evitate șuruburile cu cap înecat la aceste fixări deoarece nu culcă cum trebuie pe conector, drept urmare avem două dezavantaje: rezistența mai slabă a fixării deoarece forța șurubului nu se transmite în totalitate pe metal, precum și un aspect optic neplăcut. Șuruburile cu cap plat/bombat culcă cum trebuie pe conectori și au și un aspect profesional. Bonus: cele pentru exterior au și o zincare specială, denumită High Protect, care le face de 20 de ori mai rezistente față de șuruburile alb sau galben zincate. Avem astfel o rezistență la coroziune excelentă, fără a fi nevoiți să folosim oțel inox.

Aceste produse se pot găsi sub linkurile de mai jos:

5) Terase exterioare (tip deck) sau fațade. Regula de aur aici este inox. Șuruburile folosite aici trebuie să fie din inox minim clasa A2 (pe malul mării se poate merge chiar și pe un A4). În cazul în care nu folosim inox, există riscul să ruginească holșuruburile și fixarea să slăbească, ba mai mult, se pot rupe și pune în pericol întregul proiect. O altă consecință este pătarea lemnului cu rezultatul oxidării metalului. Regulile descrise mai sus se aplică și în cazul acestor aplicații: avem nevoie de un vârf care nu fisurează lemnul, un filet rapid și rezistent iar capul trebuie de preferință să fie de dimensiuni mai mici sau semibombat, cu scopul de a ajuta la scurgerea apei și pentru a avea un aspect premium, demn de un lemn nobil. Aceste produse pot fi folosite fară probleme și în lemn compozit (WPC). La terasele exterioare recomandăm pregăurirea cu un burghiu de 4 mm, având în vedere faptul că de cele mai multe ori se folosește lemn exotic, de o duritate extremă.

6) Lucrări speciale de dulgherie.Proiectele speciale necesită șuruburi speciale. Pentru situațiile în care avem nevoie de rezistențe extreme, recomandăm șuruburile de lemn cu cap cilindric și filet total. De ce? Șuruburile cu filet parțial prind doar pe cap și pe filet, zona nefiletată nu preia încărcări. Astfel, un șurub cu filet total vă ține pe toată lungimea lui și vă fi avea o rezistență la smulgere direct proporțională cu lungimea lui (mai mult filet = mai multă rezistență) și poate susține sarcini de până la 6 ori mai mari față de un șurub cu cap înecat. Aceste șuruburi speciale se numesc Combi Connect și pot fi folosite în mai multe situații: dacă avem căpriori solicitați la forțe foarte mari, dacă dorim să îmbinam două grinzi care trebuie să lucreze compus, în loc de papuci de grindă sau pentru „ armarea“ lemnului. Bonus: Combi Connect are două filete cu pas diferit și este singurul holșurub de acest gen capabil să și strângă grinzile îmbinate. 

Acest produs se găsește aici, trebuie însă ținut cont că producătorul HECO poate face calculele necesare pentru a găși dimensiunea corectă și a garanta succesul și rezistența proiectului.

TÂMPLĂRIE 

La mobilierul produs în România se folosește, în majoritatea cazurilor PAL sau MDF și, destul de rar, lemn masiv sau de esență tare. Chiar dacă PAL-ul nu pare un material pretențios la prima vedere, este indicat să avem și aici un holșurub de calitate, pentru a ne ușura munca cât mai mult. 

Vârful

Trebuie să atace cât mai rapid placa și să centreze cât mai bine șurubul pentru ca acesta să nu fugă pe placa. Și aici vârful Topix este extrem de competent chiar și pe suprafețele dure.

Filetul

În cazul holșuruburilor scurte (care se folosesc cel mai des în tâmplărie) este recomandat un pas mai mărunt pentru a prinde cât mai bine în PAL, OSB sau placaj Tego. În cazul șuruburilor cu filet total, la șuruburile de la HECO pasul este variabil, fiind singurul holșurub din lume care și strânge piesele îmbinate. Acest filet cu efect Magic Close strânge încă de la jumătatea lui, ceea ce face posibilă prinderea a două plăci de PAL chiar și cu un holșurub de 35 mm lungime.

Tipul de cap

Pentru șuruburile cu cap înecat, putem oferi și sistemul HECO Drive, compatibil cu Torx și care oferă în plus o conicitate datorită căreia bitul se lipește pur și simplu de cap, ceea ce permite munca cu o singură mână.

Pentru MDF există holșuruburi special concepute pentru acest material, unul dintre ele fiind HECO Ufix, holșurub cu un vârf foarte special care în unele cazuri elimină pregăurirea sau fisurarea plăcii.

Aici trebuie lucrat tot timpul cu grijă pentru că MDF-ul este un material extrem de pretențios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *